Slow Living i vardagen

Slow Living i vardagen
 
När du har identifierat vad som är viktigt och försökt minska de saker som är mindre viktiga, är det dags att börja göra små förändringar i din dagliga rutin och livsstil.
Det finns många områden där du kan tillämpa ett slow living-tänk. Men vi kan börja med att tratta ned det i två viktiga  områden i vår vardag. Dessa områden stöttar och ger näring till det som är viktigast för oss i livet.
 
-Sömn
-Medveten närvaroBädda för en god sömn
 En bra sömn är otroligt viktigt för hela vårt system och vår energi. Under sömnen sker viktig återhämtning och utrensning för kroppen. Om det störs påverkas hela vår metabolism.
Vi får svårare att fokusera, vår stresstålighet minskar, humörsvängningar är vanligare men också att kroppen fungerar sämre.
Beroende på när du ska gå upp ser du till att du har minst 8 timmar att sova, så ska du upp klockan 06:00 så släcker du rimligtvis 22:00. Sömn är ju varierat hur mycket vi behöver, en del kanske inte behöver lika mycket sömn och vissa behöver mera, men en tumregel ligger på åtta timmer. Viktigast är kvalitén på sömnen. Därför är det viktigt att skapa rutiner och förutsättningar för en god sömn.
 
Rutiner är viktiga för att skapa förutsättning för en god sömn. Se till att du får en stund att varva ned. Gärna två timmar innan du släcker för dagen. Under den tiden vill du vara klar med digitala enheter (mobil/tv/dator etc) och lägga undan dem för dagen.
Kanske väljer du att tända ett ljus, ta en kopp örtte, läsa, göra någon yogaposition (barnet eller fötterna upp mot en vägg brukar vara ett skönt val). Kanske tar du en dusch och sköljer av dig dagen. Hitta en rutin som passar dig. Rutiner påminner kroppen om vad som väntar och du får lättare att slappna av.
 
Skapa en skön plats i ditt sovrum! Är det någonstans du vil ha rensat så är det verkligen sovrummet! Ta bort allt stök, plock, sladdar, mobiler och tv. Här är din zen-zone.
Bädda med skönaste lakan, kuddar och täcken. Ha lagom svalt och dämpad belysning.
 
Tidpunkten för när du vaknar sätter också tonen för dagen. Se till att du har ett litet tidsfönster så du slipper stressa redan på morgonen. Ett bra tips är att börja dagen med att ta kontakt med kroppen. Det är vanligt att vi annars söker i huvudet efter tankar vi hade igår och direkt börjar älta eller stressa upp oss över det som varit eller ska hinnas med. Men din närvaro i kroppen hjälper dig landa mjukt. Om du har svårt att gå upp kan du stretcha mjukt i sängen – eller som jag brukar säga – sängyoga! Det är en skön kombo av närvaro och stretch samtidigt som man får ligga kvar och dra sig lite i sängen.
Kanske tänder du ett ljus och dricker ditt morgonvatten/te/kaffe i stillhet där du kan återkopplar och påminna dig om  dina värderingar och din intention för dagen. Det räcker med några minuter så ger det en extra guldkant och en bra ton på resten av dagen.
 
Medveten närvaro som en del av livet
 Du behöver inte lägga extra tid för att träna närvaro, du kan istället skapa utrymme för det att vara en del av livet. Du kan välja ut några stunder under dagen,  till exempel;
-När du vaknar. Ta kontakt med din kropp, scanna igenom den och notera vad du märker i den. Hur mår du idag?
-Drick en kopp te i närvaro. Utforska hur det känns att dricka teet.
-När du promenerar till jobbet/tåget/hundpromenaden. Hur känns det under dina fötter när du går, hur rör sig dina fötter, hur känns underlaget? Vilka lukter kan du känna? Hur känns luften? Vilka ljud kan du höra?
-När du lagar mat gör det med alla dina sinnen. Din känsel – hur känns råvarorna när du hanterar dem. Upplev olika strukturer och hur de känns mot din hand. Ditt luktsinne – dra in doften av råvororna, hur luktar de när du för dem mot näsan. Vilka känslor och minnen väcker det i dig? Din syn – ta in färger och former. etc
Du kan applicera det i vilka situationer som helst, när du hänger tvätt eller diskar osv.
Gör den stunden till det viktigaste just nu. Den tiden är också din tid, så varför inte njuta av den?
 
Lev medvetet
Att ta till sig ett långsamt och medvetet tänkesätt innebär också bli mer engagerad i vår omgivning och årstiderna. Vilket avtryck lämnar jag bakom mig? Att leva medvetet inkluderar att återknyta kontakten med naturen och dess rytm. Vi kan lära oss så mycket av naturen. I yogan knyter vi ofta an till de olika årstiderna och gör övningar anpassade för årstidens rytm. Vi är också en del av naturen och mår som allra bäst när vi följer det naturliga flödet. Då kan vi vila och återhämta under vintern när naturen går i träda. När växterna vilar för att hämta kraft att blomma ut till våren. Och vi kan fatta mer övervägda beslut för att minimera miljöpåverkan. Medvetenheten hjälper oss att reflektera över hur vi konsumerar. Varför vi köper saker, om vi verkligen behöver dem, finns det isåfall bättra val för minder påverkan av miljö och människor.  Vi kan välja second hand, närproducerat, ekologiskt, hållbart och säsongsbetonat när det går. Vi kan applicera detta på allt vi konsumerar från mat till kläder och inredning.

Kommentera gärna: