I slutet av året eller i böjan av det nya kan det vara fint att reflektera över det som varit, göra ett sorts bokslut över det gamla och se vad du vill ta med dig in i det nya året.

För många blir det ett nyårslöfte som ofta påpekar att vi inte duger som vi är och behöver förändra oss. Löften som tenderar att bli höga med livsförändrande ambitioner som varken är specifika eller mätbara. De är svåra att hålla och cirka 88 % av oss håller inte fast vid våra nya planer, eftersom nyårslöften gör att vi misslyckas.

I vår tidsanda och kultur har vi fått föreställning om att vi ständigt har bråttom och förväntar oss att förändringar kommer snabbt, men vi vet att varaktig förändring i livsstil och tankesätt tid. Därför vill jag bjuda in dig att välja ett mer holistiskt sätt att välja intention för ditt nya år genom att välja ett LEDORD. ett ledord som kan stötta dig att bli mer av den du egentligen är och hur du vill leva i olika områden av ditt liv. 

Istället för att uppnå en vag prestation, som att äta mer hälsosamt eller resa oftare, fokuserar ett vägledande ord på hur du vill må och känna istället.

Här är 5 steg på hur du kan finna just ditt ledord för 2023

Låt det få ta sin tid, tänd ett ljus, ta med en kopp te och en dagok. Kanske gör några andningsövningar för att slappna av och när du är redo kan du börja.
 

1. Vi börjar med att reflektera över året som varit:
Vad fick dig att känna dig stressad i år?
Vilka vanor vill du ändra?
Vilka prestationer uppnådde du i år?
Vad hindrar dig från att leva ett långsammare liv?
Hur mycket sömn behöver du för att trivas?
Vilka är de fem första höjdpunkterna som kommer att tänka på från det senaste året?
Hur mycket tid ägnade du åt egen-tid/hobby i år?
Vilka är de tre första orden som kommer att tänka på när du tänker på det här året?


2. Vi blickar nu framåt och identifierar värderingar och avsikter inom de olika områdena nedan. 
Värderingar är det du tror på. Till exempel: Jag tror på balans i vardagen
Dina avsikter (det du vill uppnå) påverkas av dina värderingar:
-Ex jag avsätter tid för återhämtning

Du kan jämföra med vart du är idag och vart du vill vara inom följande områden:
Relationer
Arbete
Kroppslig hälsa
Mental hälsa
Livsstil och hobbyer
Livets milstolpar

3. Brainstorma
Nu kan du titta tillbaka genom dina anteckningar. Kan du finna ledtrådar för ditt ord? Skriv ned ord som dyker upp när du reflekterar över det du redan har skrivit. Ta gärna hjälp av olika synomnymer tills du funnit ett ord som känns bra i hjärtat, inte endast via tanken, det ska resonera inom dig.

4. När du väl valt ett ord kan du använda det i olika val du tar under året, i de olika områdena.  Till exempel: . Mitt ord för 2023 är Hållbart. När jag står i mataffären kan jag fråga mig om det jag lägger i varukorgen är Hållbart -för min hälsa, för jorden, för plånboken etc. Jag väljer då det bästa tänkbara alternativet.

Lycka till och Gott Nytt 2023





 

Läs hela inlägget »

Slow Living i vardagen
 
När du har identifierat vad som är viktigt och försökt minska de saker som är mindre viktiga, är det dags att börja göra små förändringar i din dagliga rutin och livsstil.
Det finns många områden där du kan tillämpa ett slow living-tänk. Men vi kan börja med att tratta ned det i två viktiga  områden i vår vardag. Dessa områden stöttar och ger näring till det som är viktigast för oss i livet.
 
-Sömn
-Medveten närvaro



Bädda för en god sömn
 En bra sömn är otroligt viktigt för hela vårt system och vår energi. Under sömnen sker viktig återhämtning och utrensning för kroppen. Om det störs påverkas hela vår metabolism.
Vi får svårare att fokusera, vår stresstålighet minskar, humörsvängningar är vanligare men också att kroppen fungerar sämre.
Beroende på när du ska gå upp ser du till att du har minst 8 timmar att sova, så ska du upp klockan 06:00 så släcker du rimligtvis 22:00. Sömn är ju varierat hur mycket vi behöver, en del kanske inte behöver lika mycket sömn och vissa behöver mera, men en tumregel ligger på åtta timmer. Viktigast är kvalitén på sömnen. Därför är det viktigt att skapa rutiner och förutsättningar för en god sömn.
 
Rutiner är viktiga för att skapa förutsättning för en god sömn. Se till att du får en stund att varva ned. Gärna två timmar innan du släcker för dagen. Under den tiden vill du vara klar med digitala enheter (mobil/tv/dator etc) och lägga undan dem för dagen.
Kanske väljer du att tända ett ljus, ta en kopp örtte, läsa, göra någon yogaposition (barnet eller fötterna upp mot en vägg brukar vara ett skönt val). Kanske tar du en dusch och sköljer av dig dagen. Hitta en rutin som passar dig. Rutiner påminner kroppen om vad som väntar och du får lättare att slappna av.
 
Skapa en skön plats i ditt sovrum! Är det någonstans du vil ha rensat så är det verkligen sovrummet! Ta bort allt stök, plock, sladdar, mobiler och tv. Här är din zen-zone.
Bädda med skönaste lakan, kuddar och täcken. Ha lagom svalt och dämpad belysning.
 
Tidpunkten för när du vaknar sätter också tonen för dagen. Se till att du har ett litet tidsfönster så du slipper stressa redan på morgonen. Ett bra tips är att börja dagen med att ta kontakt med kroppen. Det är vanligt att vi annars söker i huvudet efter tankar vi hade igår och direkt börjar älta eller stressa upp oss över det som varit eller ska hinnas med. Men din närvaro i kroppen hjälper dig landa mjukt. Om du har svårt att gå upp kan du stretcha mjukt i sängen – eller som jag brukar säga – sängyoga! Det är en skön kombo av närvaro och stretch samtidigt som man får ligga kvar och dra sig lite i sängen.
Kanske tänder du ett ljus och dricker ditt morgonvatten/te/kaffe i stillhet där du kan återkopplar och påminna dig om  dina värderingar och din intention för dagen. Det räcker med några minuter så ger det en extra guldkant och en bra ton på resten av dagen.
 
Medveten närvaro som en del av livet
 Du behöver inte lägga extra tid för att träna närvaro, du kan istället skapa utrymme för det att vara en del av livet. Du kan välja ut några stunder under dagen,  till exempel;
-När du vaknar. Ta kontakt med din kropp, scanna igenom den och notera vad du märker i den. Hur mår du idag?
-Drick en kopp te i närvaro. Utforska hur det känns att dricka teet.
-När du promenerar till jobbet/tåget/hundpromenaden. Hur känns det under dina fötter när du går, hur rör sig dina fötter, hur känns underlaget? Vilka lukter kan du känna? Hur känns luften? Vilka ljud kan du höra?
-När du lagar mat gör det med alla dina sinnen. Din känsel – hur känns råvarorna när du hanterar dem. Upplev olika strukturer och hur de känns mot din hand. Ditt luktsinne – dra in doften av råvororna, hur luktar de när du för dem mot näsan. Vilka känslor och minnen väcker det i dig? Din syn – ta in färger och former. etc
Du kan applicera det i vilka situationer som helst, när du hänger tvätt eller diskar osv.
Gör den stunden till det viktigaste just nu. Den tiden är också din tid, så varför inte njuta av den?
 
Lev medvetet
Att ta till sig ett långsamt och medvetet tänkesätt innebär också bli mer engagerad i vår omgivning och årstiderna. Vilket avtryck lämnar jag bakom mig? Att leva medvetet inkluderar att återknyta kontakten med naturen och dess rytm. Vi kan lära oss så mycket av naturen. I yogan knyter vi ofta an till de olika årstiderna och gör övningar anpassade för årstidens rytm. Vi är också en del av naturen och mår som allra bäst när vi följer det naturliga flödet. Då kan vi vila och återhämta under vintern när naturen går i träda. När växterna vilar för att hämta kraft att blomma ut till våren. Och vi kan fatta mer övervägda beslut för att minimera miljöpåverkan. Medvetenheten hjälper oss att reflektera över hur vi konsumerar. Varför vi köper saker, om vi verkligen behöver dem, finns det isåfall bättra val för minder påverkan av miljö och människor.  Vi kan välja second hand, närproducerat, ekologiskt, hållbart och säsongsbetonat när det går. Vi kan applicera detta på allt vi konsumerar från mat till kläder och inredning.

Läs hela inlägget »

Ett mycket effektiv sätt att skapa en lugn känsla - och även låta energi röra sig - är att rensa och städa bort röra! När du städar och rensar i ditt hem -och runt om dig - sker motsvarande förändring inom dig. Allt har med energiflödet att göra! För att mycket saker och röra tynger ned och stagnerar energi.

-Det kan göra att du känner dig trög och omotiverad, eller att du stannar kvar i det gamla och missar det som är nu. Dessutom tar det längre tid att hitta i röran, det skapar stress och ibland konflikt. Det blir också smutsigare då damm och skräp samlas i och runt dina saker.

En rening och rensning kan förändra dig mer än du anar även om det känns motigt. En av anledningarna till att det känns så motigt att rensa är att det du rensar har stagnerad energi... det kommer göra dig trött under processen, men varje zon du rensar kommer däremot att ge dig mer energi!

Våren är ju en väldigt bra tid att rensa , att göra kroppsliga, mental och omgivnings detox. Nedan kommer två kraftfulla övningar för att rensa livet, få mer energi och mer lung inombords...

Veckans renings ritual
Börja med att avsätta en timme per vecka för din rensning.
En bra dag är fredag så att du kan börja nästa vecka rent.

-Gå igenom din veckokalender och din att-göra-lista. Rensa och få dem i synk
-Rensa bland veckans post, papper och kvitton
-Städa i din mailbox och se till att landa på noll i din inbox (!) Ja det går!
-Städa undan på ditt skrivbord
Den här ritualen kommer få dig att må fantastisk och lättad. Första gången kan det ta lite längre tid, men om du gör detta regelbundet kommer det gå smidigt.

Vi flyttade till landet - som många av er redan vet - och i och med den flytten har vi börjat en enormt utrensning process. Redan innan flytten gjorde vi omfattande rensningar, men vi har fortfarande kvar. Men varje del som görs är en befrielse och lättnad! När jag till exempel har rensat ut i garderob och kläder så kan jag bara för njutning skull öppna skåpen och bli glad av att det är så organiserat och lätt hittat.
Den här delen tar ju lite mer tid, men den är så otroligt välgörande för dig! En lättnad kroppsligt, själsligt och mentalt. Här kommer lite tips och guidning på hur du kan göra:

Årliga vår-rensningen
-Dela upp ditt hem i olika städzoner (källare, kök, sovrum, garderob, badrum, gemensamma utrymmen, garage, skrivbord, pappershögar, din handväska, din dator, din mail, din mobil...)
-Skriv ned de olika zonerna som du rangordnar i storlek - högst upp listar du de zoner som tar minst tid och energi att rensa och längst ned de lite mer krävande zonerna.
-Markera de zoner som du upplever tar mest energi av dig i vardagen och börja med dem

När du rensar kan du fråga dig följande frågor:
-Älskar jag denna
-Använder jag denna
-Är föremålet trasigt eller förbrukat
Om du inte älskar föremålet och inte använder det eller om det är trasigt/förbrukat och du ändå har svårt att rensa bort det så fråga dig
Varför du vill behålla det. Kan det vara att det är en gåva eller ett arv som du egentligen inte vill ha kvar, men skulden hindrar dig? Var det ett dyrt inköp så du inte har hjärta att göra dig av med det? Eller vad är det som gör att du har svårt att göra dig av med föremålet?

Du vill ha saker runt om dig som du tycker om, som gör dig glad och som gör livet enkelt. Allt annat vill du rensa bort. Påminn dig om att det bara är saker och att du kommer känna dig fri när du lämnar bort det. Sortera i olika högar, det som du vill slänga på återvinning och det som någon annan kan ha glädje av.

Jag lovar dig att denna rening kommer ge dig en känsla av frihet. Dina axlar kommer sjunka ned, du kommer uppleva en inre tillfredställse och en känsla av att kunna andas. Less is more.

 

Läs hela inlägget »




















Hållbart och enklare liv är något jag tror många av oss längtar efter. Jag fortsätter utforska slow living principen och här får du 5 steg till hur du kan börja få in detta mer i vardagen och livet i stort. För vi vet att det är ju de små sakerna vi gör i vardagen som skapar livets penseldrag.

Varje del kommer vi sedan gå igenom lite djupare och jag kommer erbjuda dig övningar för att ta varje steg. Men vi börjar från början. Om du missade första inlägget om vad slow living egentligen är och vilka fördelar det har kan du läsa i föregående blogginlägg.

Det finns så mycket att utforska och vi har gott om tid på oss, men för att börja någonstans så tar vi dessa 5 kliv - ett i taget - med tid för eftertanke.

1. Skapa din dag - skapa utrymme för det du längtar efter
2. Detoxa ditt liv - vi går igenom hur man rensar
3. Enklare måltider - varför krångla till det
4. Stillhet & Reflektion - din tid att komma hem, landa och tanka
5. En sak i taget - fokus, närvaro vi ger vår fulla närvaro i allt vi gör


Skapa din drömdag
För att kunna skapa drömdagar behöver vi såklart identifiera och ta reda på vad som skulle sätta guldkant på din dag. Jag tänker mig en liten handfull samling av saker som känns viktiga för dig och som skulle göra din dag så mycket bättre. Tips på frågeställningar du kan ställa dig finner du i tidigare blogginlägg här

Ofta har vi bilder i huvudet om hur vi skulle vilja leva våra liv, men på något konstigt vis skjuter vi fram detta och hittar ursäkter till att inte göra dem. Men om vi indetifierar vad det är vi faktiskt vill och hur vi vill leva livet så kan vi också börja planerar in dem. Där skapar vi grunden för att det ska bli av! 

Så ta fram din dagbok -och har du ingen så vill jag starkt rekommendera dig att skaffa en. En som du verkligen gillar! Kanske en bok med inspirerande text eller härligt mönster. Någon dagbok du dras till och inte väljer för att den ska vara snygg på nattduksbordet. 

I din dagbok kan du sedan börja lista saker du vill ha med i din drömdag.
Det kan vara saker som att meditera, läsa en bok, lära dig något nytt, måla, odla, yoga, dricka en god kopp te och äta en mörk chokladbit, äta mer grönsaker, träffa vänner... eller annat som du tror skulle förgylla din dag.
När du har din lista så gå igenom den igen och välj några få saker som du vill bjuda in i vardagen. Du vill hålla det kort så att du inte fulltecknar din dag redan här.

När du valt ut något eller några saker ut din lista så kommer nästa steg.
-Att skapa utrymme för det!

Så återigen kan du lista i din dagbok dina tidstjuvar. För de allra flesta tror jag det kan stå sociala medier, nyhetssajter eller andra saker som distraherar dig. Självklart behöver du inte eliminera bort detta helt, men de allra flesta av oss lägger alldeles för mycket tid på detta och oftast får de inte oss att må bättre.
Vill du vara ännu mer precis kan du till och med tidsbestämma NÄR du ska scrolla igenom mobilen så det inte görs i tid och otid och stjäl din viktiga tid.
Du kan till exempel lämna mobilen hemma om du ska ut på en promenad, stänga av den helt under viss tid när du arbetar osv. 

När du har identifierat och minskat ned dina tidsjuvar så planerar du hur mycket tid du kan, vill och är redo att lägga ned på de saker du vill ha in i ditt liv. Det skulle till exempel kunna se ut så här:

Jag lägger mig 10 minuter tidigare och sätter sedan väckarklockan på 10 miuter tidigare. Dessa 10 minuter ger jag mig sedan att dricka en kopp te i tystnad innan jag gör mig iordning.

På tåget till jobbet tar jag med mig en bok som jag längtat att läsa (eller om jag åker bil en ljudbok).

En dag i veckan bokar jag in en lunch med en vän som ger mig energi, eller tar en långpromenad i naturen.

Jag väljer att enbart äta vegetariskt till mat fram till middag.

Istället för att scrolla mobilen i sängen, tar jag fram min dagbok och reflekterar några minuter över hur min dag varit och om jag levt i samklang med det jag längtar efter. Jag skriver också 3 saker jag är tacksam över just nu.  Allt detta gör jag med min fulla närvaro.

Detta var ju såklart endast förslag, vad du vill förgylla din dag med vet ju bara du. Det som är sant för dig är det rätta!

Välkommen att inspireras och prova detta första steg.
Innan vi går vidare till steg 2. 

Nu ska jag ta mig en kopp te och en bit mörk choklad och vara fullständigt närvarande i 10 minuter. En paus och omstart - men också en guldkant -mitt på dagen innan vardagen fortsätter.

Namasté

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: slow living

SLOW LIVING... VAD ÄR DET?

Välkommen till mina reflektioner och tankar kring rörelsen Slow Living.
Jag har under många år studerat människan, kropp, stress, tankar, känslor, nervsystem... hur vi fungerar helt enkelt. Min drivkraft har varit att förstå hur vi kan leva så harmoniskt och njutningsfullt som möjligt. I det har jag funnit att det som påverkar hur vi mår är väldigt mycket vad vi tänker och hur mycket stress vi har. Det jag kommit fram till är att vi är väldigt lika då vi kommer till stress och viktiga nycklar för att återgå till välmående. Min lära har alltid varit att ta med det vi tränar på yogamattan ut i vardagen och då möter vi slow living! Här kommer jag bena ut vad slow living är och innebär. Du kommer få massa inspiration, kunskap och tips på hur du kan leva enligt slow living på en nivå som passar dig! 

”Slow living är ett tänkesätt där du skapar en mer meningsfull och medveten livsstil som är i linje med vad du värdesätter mest i livet.”
 
Istället för att göra saker snabbt och hinna med så mycket som möjligt så ligger tyngdpunkten på att göra saker i rätt hastighet för dig. Det innebär till att börja med att utvärdera vad som är viktigt för dig så du kan prioritera och lägga ned rätt tid på de saker som betyder mest för dig.
Genom att lyssna till din väg, hur du vill leva, dina värderingar så kan du också börja ta medvetna beslut som månar om ditt välmående såväl som planetens och alla som lever på den. Vi går bort från autopilot och skapar istället utrymme för reflektion och medvetenhet.
 
Slow living – ett sätt att leva bättre, inte snabbare.

Framgång liknas inte med att vara upptaget och viktig utan istället att vara närvarande i nuet och leva med en intention, medvetenhet och omtänksamhet där kvalitét går före kvantitet. Det i sin tur kan se ut lite olika beroende på vem du är. För en del handlar det om att liksom jag – flytta ut till landet, odla mina egna grönsaker, vara nära naturen och jobba mindre. Men det kan lika gärna vara att bo i stan och jobba i ett högt tempo. Det är själva intentionen och medvetenheten som skapar slow living.

Du stannar helt enkelt upp och checkar av att du lever enligt dina satta intentioner. Du skapar medvetenhet kring hur du vill leva och ifrågasätter vad syftet är med det du väljer att göra. Gör du saker för egen skull, för att du mår bra, eller gör du det av på grund av vad du tror andra förväntar sig av dig?


Vad finns det för fördelar med att leva enligt slow living?

Slow living för mig är väldigt mycket att vara i nuet och skapa medvetenhet. Det kopplar samman dig med din kropp, med naturen med dina medmänniskor och djur. När du väl börjat lyssna är det svårt att blunda mer. Vi blir med ödmjuka, tacksamma och harmoniska när vi väljer att leva mer genomtänk.
 
Mer tid till det som betyder något för dig!
-När du kan sortera bort aktiviteter som distraherar dig (sociala medier?) och dränerar dig får du mer tid att göra saker som är betydelsefulla och ger mening för dig.
 
Dina sinnen förstärks!
När du är mer närvarande upplever du mer. Doften av vår, känslan av nytvättade lakan mot din hud, gräset under dina barfotafötter, smaken av ditt morgonkaffe. Dina sinnen vaknar och du upplever automatisk mer tacksamhet.
 
Din stress och oro minskar!
-När vi är i nuet minskar även stress och oroliga tankar på framtid eller ältande i gårdagen.

Dina relationer förbättras!
-När du äger din tid kan du välja mer kvalitetstid med dina nära och kära. När du inte stressar har du även mer tolerans och tålamod mot personer som prövar dig. Du kan då välja att agera på ett nytt sätt. Du sätter inte heller samma krav på andra när du minskar kraven på dig själv.

Miljön mår bättre!
-När du saktar ned mår planeten bra! Du kör din bil långsammare eller väljer andra färdmedel (mindre utsläpp), du väljer medvetet hållbarare livsmedel och du går bort från slentrianmässig shopping och väljer kvalitet framför kvantitet, hållbarhet och återbruk … när vi lever långsammare blir vi medvetna om hur en snabb livsstil påverkar vår miljö negativt.
 
Du finner mening med livet!
-Många saknar en känsla av mening med livet. Man kanske har allt, men ändå upplever en tomhet. När du sätter ditt syfte och väljer dina värderingar i hjärtat får du en livsstil som kan leda till ett mer ändamålsenligt liv.  
 
Du lever med naturen!
-Du är också en del av naturen och du mår bra av att leva enligt naturen, dygnets och årstidernas rytm. När vi saktar ned kan det hjälpa oss att återknyta kontakten med naturen genom att omfamna säsongsbetonad livsstil och vara mer i naturen.
 
Hur börjar jag?
I mina kurser och klasser brukar mina deltagare får frågan vad de vill ha mer av i livet. Att ta tid att reflektera över detta är liksom grunden till allt. Vad vill du och är du på rätt väg?  Använd gärna en vanlig penna och en dagbok där du skriver ned dina tankar och känslor.
 
Du kan reflektera över följande frågeställningar:
-Vad är viktigast för mig?
-Vad mår jag bra av?
-Vad vill jag ha mer av i livet?
-Vilka är mina ledord? (frihet, hållbarhet, trygghet, frisk, stark, harmonisk etc )
 
När du har de värderingar du vill leva efter kan du sätta din intention, ditt syfte. När du har ditt syfte kan du lättare checka av att dina val följer din intention.

Avsätt tid för dig själv att landa och reflektera. Tillåt det att vara en process. Låt det få ta tid. Men glöm inte att lyssna inåt. I min bok Inom dig där lyckan bor har jag en massa övningar för att finna ditt inre syfte. (Läs mer här).
 
Avslutningsvis vill jag bara säga att precis som med yogan och meditation är slow living inte en quick fix, det är en pågående process som tar tid och som kommer att ändras när det som betyder mest för dig ändras. Den intention du sätter idag kommer kanske inte vara densamma om några år. Allt är föränderligt, precis som naturen.

Läs hela inlägget »
Etiketter: slow living

I slutet av året eller i böjan av det nya kan det vara fint att reflektera över det som varit, göra ett sorts bokslut över det gamla och se vad du vill ta med dig in i det nya året.

För många blir det ett nyårslöfte som ofta påpekar att vi inte duger som vi är och behöver förändra oss. Löften som tenderar att bli höga med livsförändrande ambitioner som varken är specifika eller mätbara. De är svåra att hålla och cirka 88 % av oss håller inte fast vid våra nya planer, eftersom nyårslöften gör att vi misslyckas.

I vår tidsanda och kultur har vi fått föreställning om att vi ständigt har bråttom och förväntar oss att förändringar kommer snabbt, men vi vet att varaktig förändring i livsstil och tankesätt tid. Därför vill jag bjuda in dig att välja ett mer holistiskt sätt att välja intention för ditt nya år genom att välja ett LEDORD. ett ledord som kan stötta dig att bli mer av den du egentligen är och hur du vill leva i olika områden av ditt liv. 

Istället för att uppnå en vag prestation, som att äta mer hälsosamt eller resa oftare, fokuserar ett vägledande ord på hur du vill må och känna istället.

Här är 5 steg på hur du kan finna just ditt ledord för 2023

Låt det få ta sin tid, tänd ett ljus, ta med en kopp te och en dagok. Kanske gör några andningsövningar för att slappna av och när du är redo kan du börja.
 

1. Vi börjar med att reflektera över året som varit:
Vad fick dig att känna dig stressad i år?
Vilka vanor vill du ändra?
Vilka prestationer uppnådde du i år?
Vad hindrar dig från att leva ett långsammare liv?
Hur mycket sömn behöver du för att trivas?
Vilka är de fem första höjdpunkterna som kommer att tänka på från det senaste året?
Hur mycket tid ägnade du åt egen-tid/hobby i år?
Vilka är de tre första orden som kommer att tänka på när du tänker på det här året?


2. Vi blickar nu framåt och identifierar värderingar och avsikter inom de olika områdena nedan. 
Värderingar är det du tror på. Till exempel: Jag tror på balans i vardagen
Dina avsikter (det du vill uppnå) påverkas av dina värderingar:
-Ex jag avsätter tid för återhämtning

Du kan jämföra med vart du är idag och vart du vill vara inom följande områden:
Relationer
Arbete
Kroppslig hälsa
Mental hälsa
Livsstil och hobbyer
Livets milstolpar

3. Brainstorma
Nu kan du titta tillbaka genom dina anteckningar. Kan du finna ledtrådar för ditt ord? Skriv ned ord som dyker upp när du reflekterar över det du redan har skrivit. Ta gärna hjälp av olika synomnymer tills du funnit ett ord som känns bra i hjärtat, inte endast via tanken, det ska resonera inom dig.

4. När du väl valt ett ord kan du använda det i olika val du tar under året, i de olika områdena.  Till exempel: . Mitt ord för 2023 är Hållbart. När jag står i mataffären kan jag fråga mig om det jag lägger i varukorgen är Hållbart -för min hälsa, för jorden, för plånboken etc. Jag väljer då det bästa tänkbara alternativet.

Lycka till och Gott Nytt 2023





 

Läs hela inlägget »

Slow Living i vardagen
 
När du har identifierat vad som är viktigt och försökt minska de saker som är mindre viktiga, är det dags att börja göra små förändringar i din dagliga rutin och livsstil.
Det finns många områden där du kan tillämpa ett slow living-tänk. Men vi kan börja med att tratta ned det i två viktiga  områden i vår vardag. Dessa områden stöttar och ger näring till det som är viktigast för oss i livet.
 
-Sömn
-Medveten närvaro



Bädda för en god sömn
 En bra sömn är otroligt viktigt för hela vårt system och vår energi. Under sömnen sker viktig återhämtning och utrensning för kroppen. Om det störs påverkas hela vår metabolism.
Vi får svårare att fokusera, vår stresstålighet minskar, humörsvängningar är vanligare men också att kroppen fungerar sämre.
Beroende på när du ska gå upp ser du till att du har minst 8 timmar att sova, så ska du upp klockan 06:00 så släcker du rimligtvis 22:00. Sömn är ju varierat hur mycket vi behöver, en del kanske inte behöver lika mycket sömn och vissa behöver mera, men en tumregel ligger på åtta timmer. Viktigast är kvalitén på sömnen. Därför är det viktigt att skapa rutiner och förutsättningar för en god sömn.
 
Rutiner är viktiga för att skapa förutsättning för en god sömn. Se till att du får en stund att varva ned. Gärna två timmar innan du släcker för dagen. Under den tiden vill du vara klar med digitala enheter (mobil/tv/dator etc) och lägga undan dem för dagen.
Kanske väljer du att tända ett ljus, ta en kopp örtte, läsa, göra någon yogaposition (barnet eller fötterna upp mot en vägg brukar vara ett skönt val). Kanske tar du en dusch och sköljer av dig dagen. Hitta en rutin som passar dig. Rutiner påminner kroppen om vad som väntar och du får lättare att slappna av.
 
Skapa en skön plats i ditt sovrum! Är det någonstans du vil ha rensat så är det verkligen sovrummet! Ta bort allt stök, plock, sladdar, mobiler och tv. Här är din zen-zone.
Bädda med skönaste lakan, kuddar och täcken. Ha lagom svalt och dämpad belysning.
 
Tidpunkten för när du vaknar sätter också tonen för dagen. Se till att du har ett litet tidsfönster så du slipper stressa redan på morgonen. Ett bra tips är att börja dagen med att ta kontakt med kroppen. Det är vanligt att vi annars söker i huvudet efter tankar vi hade igår och direkt börjar älta eller stressa upp oss över det som varit eller ska hinnas med. Men din närvaro i kroppen hjälper dig landa mjukt. Om du har svårt att gå upp kan du stretcha mjukt i sängen – eller som jag brukar säga – sängyoga! Det är en skön kombo av närvaro och stretch samtidigt som man får ligga kvar och dra sig lite i sängen.
Kanske tänder du ett ljus och dricker ditt morgonvatten/te/kaffe i stillhet där du kan återkopplar och påminna dig om  dina värderingar och din intention för dagen. Det räcker med några minuter så ger det en extra guldkant och en bra ton på resten av dagen.
 
Medveten närvaro som en del av livet
 Du behöver inte lägga extra tid för att träna närvaro, du kan istället skapa utrymme för det att vara en del av livet. Du kan välja ut några stunder under dagen,  till exempel;
-När du vaknar. Ta kontakt med din kropp, scanna igenom den och notera vad du märker i den. Hur mår du idag?
-Drick en kopp te i närvaro. Utforska hur det känns att dricka teet.
-När du promenerar till jobbet/tåget/hundpromenaden. Hur känns det under dina fötter när du går, hur rör sig dina fötter, hur känns underlaget? Vilka lukter kan du känna? Hur känns luften? Vilka ljud kan du höra?
-När du lagar mat gör det med alla dina sinnen. Din känsel – hur känns råvarorna när du hanterar dem. Upplev olika strukturer och hur de känns mot din hand. Ditt luktsinne – dra in doften av råvororna, hur luktar de när du för dem mot näsan. Vilka känslor och minnen väcker det i dig? Din syn – ta in färger och former. etc
Du kan applicera det i vilka situationer som helst, när du hänger tvätt eller diskar osv.
Gör den stunden till det viktigaste just nu. Den tiden är också din tid, så varför inte njuta av den?
 
Lev medvetet
Att ta till sig ett långsamt och medvetet tänkesätt innebär också bli mer engagerad i vår omgivning och årstiderna. Vilket avtryck lämnar jag bakom mig? Att leva medvetet inkluderar att återknyta kontakten med naturen och dess rytm. Vi kan lära oss så mycket av naturen. I yogan knyter vi ofta an till de olika årstiderna och gör övningar anpassade för årstidens rytm. Vi är också en del av naturen och mår som allra bäst när vi följer det naturliga flödet. Då kan vi vila och återhämta under vintern när naturen går i träda. När växterna vilar för att hämta kraft att blomma ut till våren. Och vi kan fatta mer övervägda beslut för att minimera miljöpåverkan. Medvetenheten hjälper oss att reflektera över hur vi konsumerar. Varför vi köper saker, om vi verkligen behöver dem, finns det isåfall bättra val för minder påverkan av miljö och människor.  Vi kan välja second hand, närproducerat, ekologiskt, hållbart och säsongsbetonat när det går. Vi kan applicera detta på allt vi konsumerar från mat till kläder och inredning.

Läs hela inlägget »

Ett mycket effektiv sätt att skapa en lugn känsla - och även låta energi röra sig - är att rensa och städa bort röra! När du städar och rensar i ditt hem -och runt om dig - sker motsvarande förändring inom dig. Allt har med energiflödet att göra! För att mycket saker och röra tynger ned och stagnerar energi.

-Det kan göra att du känner dig trög och omotiverad, eller att du stannar kvar i det gamla och missar det som är nu. Dessutom tar det längre tid att hitta i röran, det skapar stress och ibland konflikt. Det blir också smutsigare då damm och skräp samlas i och runt dina saker.

En rening och rensning kan förändra dig mer än du anar även om det känns motigt. En av anledningarna till att det känns så motigt att rensa är att det du rensar har stagnerad energi... det kommer göra dig trött under processen, men varje zon du rensar kommer däremot att ge dig mer energi!

Våren är ju en väldigt bra tid att rensa , att göra kroppsliga, mental och omgivnings detox. Nedan kommer två kraftfulla övningar för att rensa livet, få mer energi och mer lung inombords...

Veckans renings ritual
Börja med att avsätta en timme per vecka för din rensning.
En bra dag är fredag så att du kan börja nästa vecka rent.

-Gå igenom din veckokalender och din att-göra-lista. Rensa och få dem i synk
-Rensa bland veckans post, papper och kvitton
-Städa i din mailbox och se till att landa på noll i din inbox (!) Ja det går!
-Städa undan på ditt skrivbord
Den här ritualen kommer få dig att må fantastisk och lättad. Första gången kan det ta lite längre tid, men om du gör detta regelbundet kommer det gå smidigt.

Vi flyttade till landet - som många av er redan vet - och i och med den flytten har vi börjat en enormt utrensning process. Redan innan flytten gjorde vi omfattande rensningar, men vi har fortfarande kvar. Men varje del som görs är en befrielse och lättnad! När jag till exempel har rensat ut i garderob och kläder så kan jag bara för njutning skull öppna skåpen och bli glad av att det är så organiserat och lätt hittat.
Den här delen tar ju lite mer tid, men den är så otroligt välgörande för dig! En lättnad kroppsligt, själsligt och mentalt. Här kommer lite tips och guidning på hur du kan göra:

Årliga vår-rensningen
-Dela upp ditt hem i olika städzoner (källare, kök, sovrum, garderob, badrum, gemensamma utrymmen, garage, skrivbord, pappershögar, din handväska, din dator, din mail, din mobil...)
-Skriv ned de olika zonerna som du rangordnar i storlek - högst upp listar du de zoner som tar minst tid och energi att rensa och längst ned de lite mer krävande zonerna.
-Markera de zoner som du upplever tar mest energi av dig i vardagen och börja med dem

När du rensar kan du fråga dig följande frågor:
-Älskar jag denna
-Använder jag denna
-Är föremålet trasigt eller förbrukat
Om du inte älskar föremålet och inte använder det eller om det är trasigt/förbrukat och du ändå har svårt att rensa bort det så fråga dig
Varför du vill behålla det. Kan det vara att det är en gåva eller ett arv som du egentligen inte vill ha kvar, men skulden hindrar dig? Var det ett dyrt inköp så du inte har hjärta att göra dig av med det? Eller vad är det som gör att du har svårt att göra dig av med föremålet?

Du vill ha saker runt om dig som du tycker om, som gör dig glad och som gör livet enkelt. Allt annat vill du rensa bort. Påminn dig om att det bara är saker och att du kommer känna dig fri när du lämnar bort det. Sortera i olika högar, det som du vill slänga på återvinning och det som någon annan kan ha glädje av.

Jag lovar dig att denna rening kommer ge dig en känsla av frihet. Dina axlar kommer sjunka ned, du kommer uppleva en inre tillfredställse och en känsla av att kunna andas. Less is more.

 

Läs hela inlägget »




















Hållbart och enklare liv är något jag tror många av oss längtar efter. Jag fortsätter utforska slow living principen och här får du 5 steg till hur du kan börja få in detta mer i vardagen och livet i stort. För vi vet att det är ju de små sakerna vi gör i vardagen som skapar livets penseldrag.

Varje del kommer vi sedan gå igenom lite djupare och jag kommer erbjuda dig övningar för att ta varje steg. Men vi börjar från början. Om du missade första inlägget om vad slow living egentligen är och vilka fördelar det har kan du läsa i föregående blogginlägg.

Det finns så mycket att utforska och vi har gott om tid på oss, men för att börja någonstans så tar vi dessa 5 kliv - ett i taget - med tid för eftertanke.

1. Skapa din dag - skapa utrymme för det du längtar efter
2. Detoxa ditt liv - vi går igenom hur man rensar
3. Enklare måltider - varför krångla till det
4. Stillhet & Reflektion - din tid att komma hem, landa och tanka
5. En sak i taget - fokus, närvaro vi ger vår fulla närvaro i allt vi gör


Skapa din drömdag
För att kunna skapa drömdagar behöver vi såklart identifiera och ta reda på vad som skulle sätta guldkant på din dag. Jag tänker mig en liten handfull samling av saker som känns viktiga för dig och som skulle göra din dag så mycket bättre. Tips på frågeställningar du kan ställa dig finner du i tidigare blogginlägg här

Ofta har vi bilder i huvudet om hur vi skulle vilja leva våra liv, men på något konstigt vis skjuter vi fram detta och hittar ursäkter till att inte göra dem. Men om vi indetifierar vad det är vi faktiskt vill och hur vi vill leva livet så kan vi också börja planerar in dem. Där skapar vi grunden för att det ska bli av! 

Så ta fram din dagbok -och har du ingen så vill jag starkt rekommendera dig att skaffa en. En som du verkligen gillar! Kanske en bok med inspirerande text eller härligt mönster. Någon dagbok du dras till och inte väljer för att den ska vara snygg på nattduksbordet. 

I din dagbok kan du sedan börja lista saker du vill ha med i din drömdag.
Det kan vara saker som att meditera, läsa en bok, lära dig något nytt, måla, odla, yoga, dricka en god kopp te och äta en mörk chokladbit, äta mer grönsaker, träffa vänner... eller annat som du tror skulle förgylla din dag.
När du har din lista så gå igenom den igen och välj några få saker som du vill bjuda in i vardagen. Du vill hålla det kort så att du inte fulltecknar din dag redan här.

När du valt ut något eller några saker ut din lista så kommer nästa steg.
-Att skapa utrymme för det!

Så återigen kan du lista i din dagbok dina tidstjuvar. För de allra flesta tror jag det kan stå sociala medier, nyhetssajter eller andra saker som distraherar dig. Självklart behöver du inte eliminera bort detta helt, men de allra flesta av oss lägger alldeles för mycket tid på detta och oftast får de inte oss att må bättre.
Vill du vara ännu mer precis kan du till och med tidsbestämma NÄR du ska scrolla igenom mobilen så det inte görs i tid och otid och stjäl din viktiga tid.
Du kan till exempel lämna mobilen hemma om du ska ut på en promenad, stänga av den helt under viss tid när du arbetar osv. 

När du har identifierat och minskat ned dina tidsjuvar så planerar du hur mycket tid du kan, vill och är redo att lägga ned på de saker du vill ha in i ditt liv. Det skulle till exempel kunna se ut så här:

Jag lägger mig 10 minuter tidigare och sätter sedan väckarklockan på 10 miuter tidigare. Dessa 10 minuter ger jag mig sedan att dricka en kopp te i tystnad innan jag gör mig iordning.

På tåget till jobbet tar jag med mig en bok som jag längtat att läsa (eller om jag åker bil en ljudbok).

En dag i veckan bokar jag in en lunch med en vän som ger mig energi, eller tar en långpromenad i naturen.

Jag väljer att enbart äta vegetariskt till mat fram till middag.

Istället för att scrolla mobilen i sängen, tar jag fram min dagbok och reflekterar några minuter över hur min dag varit och om jag levt i samklang med det jag längtar efter. Jag skriver också 3 saker jag är tacksam över just nu.  Allt detta gör jag med min fulla närvaro.

Detta var ju såklart endast förslag, vad du vill förgylla din dag med vet ju bara du. Det som är sant för dig är det rätta!

Välkommen att inspireras och prova detta första steg.
Innan vi går vidare till steg 2. 

Nu ska jag ta mig en kopp te och en bit mörk choklad och vara fullständigt närvarande i 10 minuter. En paus och omstart - men också en guldkant -mitt på dagen innan vardagen fortsätter.

Namasté

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: slow living

SLOW LIVING... VAD ÄR DET?

Välkommen till mina reflektioner och tankar kring rörelsen Slow Living.
Jag har under många år studerat människan, kropp, stress, tankar, känslor, nervsystem... hur vi fungerar helt enkelt. Min drivkraft har varit att förstå hur vi kan leva så harmoniskt och njutningsfullt som möjligt. I det har jag funnit att det som påverkar hur vi mår är väldigt mycket vad vi tänker och hur mycket stress vi har. Det jag kommit fram till är att vi är väldigt lika då vi kommer till stress och viktiga nycklar för att återgå till välmående. Min lära har alltid varit att ta med det vi tränar på yogamattan ut i vardagen och då möter vi slow living! Här kommer jag bena ut vad slow living är och innebär. Du kommer få massa inspiration, kunskap och tips på hur du kan leva enligt slow living på en nivå som passar dig! 

”Slow living är ett tänkesätt där du skapar en mer meningsfull och medveten livsstil som är i linje med vad du värdesätter mest i livet.”
 
Istället för att göra saker snabbt och hinna med så mycket som möjligt så ligger tyngdpunkten på att göra saker i rätt hastighet för dig. Det innebär till att börja med att utvärdera vad som är viktigt för dig så du kan prioritera och lägga ned rätt tid på de saker som betyder mest för dig.
Genom att lyssna till din väg, hur du vill leva, dina värderingar så kan du också börja ta medvetna beslut som månar om ditt välmående såväl som planetens och alla som lever på den. Vi går bort från autopilot och skapar istället utrymme för reflektion och medvetenhet.
 
Slow living – ett sätt att leva bättre, inte snabbare.

Framgång liknas inte med att vara upptaget och viktig utan istället att vara närvarande i nuet och leva med en intention, medvetenhet och omtänksamhet där kvalitét går före kvantitet. Det i sin tur kan se ut lite olika beroende på vem du är. För en del handlar det om att liksom jag – flytta ut till landet, odla mina egna grönsaker, vara nära naturen och jobba mindre. Men det kan lika gärna vara att bo i stan och jobba i ett högt tempo. Det är själva intentionen och medvetenheten som skapar slow living.

Du stannar helt enkelt upp och checkar av att du lever enligt dina satta intentioner. Du skapar medvetenhet kring hur du vill leva och ifrågasätter vad syftet är med det du väljer att göra. Gör du saker för egen skull, för att du mår bra, eller gör du det av på grund av vad du tror andra förväntar sig av dig?


Vad finns det för fördelar med att leva enligt slow living?

Slow living för mig är väldigt mycket att vara i nuet och skapa medvetenhet. Det kopplar samman dig med din kropp, med naturen med dina medmänniskor och djur. När du väl börjat lyssna är det svårt att blunda mer. Vi blir med ödmjuka, tacksamma och harmoniska när vi väljer att leva mer genomtänk.
 
Mer tid till det som betyder något för dig!
-När du kan sortera bort aktiviteter som distraherar dig (sociala medier?) och dränerar dig får du mer tid att göra saker som är betydelsefulla och ger mening för dig.
 
Dina sinnen förstärks!
När du är mer närvarande upplever du mer. Doften av vår, känslan av nytvättade lakan mot din hud, gräset under dina barfotafötter, smaken av ditt morgonkaffe. Dina sinnen vaknar och du upplever automatisk mer tacksamhet.
 
Din stress och oro minskar!
-När vi är i nuet minskar även stress och oroliga tankar på framtid eller ältande i gårdagen.

Dina relationer förbättras!
-När du äger din tid kan du välja mer kvalitetstid med dina nära och kära. När du inte stressar har du även mer tolerans och tålamod mot personer som prövar dig. Du kan då välja att agera på ett nytt sätt. Du sätter inte heller samma krav på andra när du minskar kraven på dig själv.

Miljön mår bättre!
-När du saktar ned mår planeten bra! Du kör din bil långsammare eller väljer andra färdmedel (mindre utsläpp), du väljer medvetet hållbarare livsmedel och du går bort från slentrianmässig shopping och väljer kvalitet framför kvantitet, hållbarhet och återbruk … när vi lever långsammare blir vi medvetna om hur en snabb livsstil påverkar vår miljö negativt.
 
Du finner mening med livet!
-Många saknar en känsla av mening med livet. Man kanske har allt, men ändå upplever en tomhet. När du sätter ditt syfte och väljer dina värderingar i hjärtat får du en livsstil som kan leda till ett mer ändamålsenligt liv.  
 
Du lever med naturen!
-Du är också en del av naturen och du mår bra av att leva enligt naturen, dygnets och årstidernas rytm. När vi saktar ned kan det hjälpa oss att återknyta kontakten med naturen genom att omfamna säsongsbetonad livsstil och vara mer i naturen.
 
Hur börjar jag?
I mina kurser och klasser brukar mina deltagare får frågan vad de vill ha mer av i livet. Att ta tid att reflektera över detta är liksom grunden till allt. Vad vill du och är du på rätt väg?  Använd gärna en vanlig penna och en dagbok där du skriver ned dina tankar och känslor.
 
Du kan reflektera över följande frågeställningar:
-Vad är viktigast för mig?
-Vad mår jag bra av?
-Vad vill jag ha mer av i livet?
-Vilka är mina ledord? (frihet, hållbarhet, trygghet, frisk, stark, harmonisk etc )
 
När du har de värderingar du vill leva efter kan du sätta din intention, ditt syfte. När du har ditt syfte kan du lättare checka av att dina val följer din intention.

Avsätt tid för dig själv att landa och reflektera. Tillåt det att vara en process. Låt det få ta tid. Men glöm inte att lyssna inåt. I min bok Inom dig där lyckan bor har jag en massa övningar för att finna ditt inre syfte. (Läs mer här).
 
Avslutningsvis vill jag bara säga att precis som med yogan och meditation är slow living inte en quick fix, det är en pågående process som tar tid och som kommer att ändras när det som betyder mest för dig ändras. Den intention du sätter idag kommer kanske inte vara densamma om några år. Allt är föränderligt, precis som naturen.

Läs hela inlägget »
Etiketter: slow living

MER SLOW LIVING

Under våren fördjupar jag mig i temat Slow Living och delar med mig av det här. Det finns så många grenar som vi kommer utforska, väcka nyfikenhet, reflektion och förhoppningsvis inspirera dig att leva lite långsammare...

slow living yogakurs

Under tre torsdagar får du inblick i vad slow living är och vägledning till hur du kan applicera det att passa just dig och det sätt du vill leva. 
 
Kursen är en blandning av yoga och personlig utveckling och du har under hela kursen stöd av din lärare.

Nästa Slow Living kurs börjar den 12 maj 3 torsdagar 18-19:15.
Läs mer här

DE-STRESS YOGA

Yoga och meditation kan hjälpa dig leva långsammare och mer medvetet. På kursen De-stress får du övningar som kan hjälpa dig komma igång. 

Nästa De-stress kurs börjar den 10 maj 4 tisdagar 18-19:15.
Läs mer här