Detoxa livet

Ett mycket effektiv sätt att skapa en lugn känsla - och även låta energi röra sig - är att rensa och städa bort röra! När du städar och rensar i ditt hem -och runt om dig - sker motsvarande förändring inom dig. Allt har med energiflödet att göra! För att mycket saker och röra tynger ned och stagnerar energi.

-Det kan göra att du känner dig trög och omotiverad, eller att du stannar kvar i det gamla och missar det som är nu. Dessutom tar det längre tid att hitta i röran, det skapar stress och ibland konflikt. Det blir också smutsigare då damm och skräp samlas i och runt dina saker.

En rening och rensning kan förändra dig mer än du anar även om det känns motigt. En av anledningarna till att det känns så motigt att rensa är att det du rensar har stagnerad energi... det kommer göra dig trött under processen, men varje zon du rensar kommer däremot att ge dig mer energi!

Våren är ju en väldigt bra tid att rensa , att göra kroppsliga, mental och omgivnings detox. Nedan kommer två kraftfulla övningar för att rensa livet, få mer energi och mer lung inombords...

Veckans renings ritual
Börja med att avsätta en timme per vecka för din rensning.
En bra dag är fredag så att du kan börja nästa vecka rent.

-Gå igenom din veckokalender och din att-göra-lista. Rensa och få dem i synk
-Rensa bland veckans post, papper och kvitton
-Städa i din mailbox och se till att landa på noll i din inbox (!) Ja det går!
-Städa undan på ditt skrivbord
Den här ritualen kommer få dig att må fantastisk och lättad. Första gången kan det ta lite längre tid, men om du gör detta regelbundet kommer det gå smidigt.

Vi flyttade till landet - som många av er redan vet - och i och med den flytten har vi börjat en enormt utrensning process. Redan innan flytten gjorde vi omfattande rensningar, men vi har fortfarande kvar. Men varje del som görs är en befrielse och lättnad! När jag till exempel har rensat ut i garderob och kläder så kan jag bara för njutning skull öppna skåpen och bli glad av att det är så organiserat och lätt hittat.
Den här delen tar ju lite mer tid, men den är så otroligt välgörande för dig! En lättnad kroppsligt, själsligt och mentalt. Här kommer lite tips och guidning på hur du kan göra:

Årliga vår-rensningen
-Dela upp ditt hem i olika städzoner (källare, kök, sovrum, garderob, badrum, gemensamma utrymmen, garage, skrivbord, pappershögar, din handväska, din dator, din mail, din mobil...)
-Skriv ned de olika zonerna som du rangordnar i storlek - högst upp listar du de zoner som tar minst tid och energi att rensa och längst ned de lite mer krävande zonerna.
-Markera de zoner som du upplever tar mest energi av dig i vardagen och börja med dem

När du rensar kan du fråga dig följande frågor:
-Älskar jag denna
-Använder jag denna
-Är föremålet trasigt eller förbrukat
Om du inte älskar föremålet och inte använder det eller om det är trasigt/förbrukat och du ändå har svårt att rensa bort det så fråga dig
Varför du vill behålla det. Kan det vara att det är en gåva eller ett arv som du egentligen inte vill ha kvar, men skulden hindrar dig? Var det ett dyrt inköp så du inte har hjärta att göra dig av med det? Eller vad är det som gör att du har svårt att göra dig av med föremålet?

Du vill ha saker runt om dig som du tycker om, som gör dig glad och som gör livet enkelt. Allt annat vill du rensa bort. Påminn dig om att det bara är saker och att du kommer känna dig fri när du lämnar bort det. Sortera i olika högar, det som du vill slänga på återvinning och det som någon annan kan ha glädje av.

Jag lovar dig att denna rening kommer ge dig en känsla av frihet. Dina axlar kommer sjunka ned, du kommer uppleva en inre tillfredställse och en känsla av att kunna andas. Less is more.

 

Kommentera gärna: