5 steg till enklare liv
Hållbart och enklare liv är något jag tror många av oss längtar efter. Jag fortsätter utforska slow living principen och här får du 5 steg till hur du kan börja få in detta mer i vardagen och livet i stort. För vi vet att det är ju de små sakerna vi gör i vardagen som skapar livets penseldrag.

Varje del kommer vi sedan gå igenom lite djupare och jag kommer erbjuda dig övningar för att ta varje steg. Men vi börjar från början. Om du missade första inlägget om vad slow living egentligen är och vilka fördelar det har kan du läsa i föregående blogginlägg.

Det finns så mycket att utforska och vi har gott om tid på oss, men för att börja någonstans så tar vi dessa 5 kliv - ett i taget - med tid för eftertanke.

1. Skapa din dag - skapa utrymme för det du längtar efter
2. Detoxa ditt liv - vi går igenom hur man rensar
3. Enklare måltider - varför krångla till det
4. Stillhet & Reflektion - din tid att komma hem, landa och tanka
5. En sak i taget - fokus, närvaro vi ger vår fulla närvaro i allt vi gör


Skapa din drömdag
För att kunna skapa drömdagar behöver vi såklart identifiera och ta reda på vad som skulle sätta guldkant på din dag. Jag tänker mig en liten handfull samling av saker som känns viktiga för dig och som skulle göra din dag så mycket bättre. Tips på frågeställningar du kan ställa dig finner du i tidigare blogginlägg här

Ofta har vi bilder i huvudet om hur vi skulle vilja leva våra liv, men på något konstigt vis skjuter vi fram detta och hittar ursäkter till att inte göra dem. Men om vi indetifierar vad det är vi faktiskt vill och hur vi vill leva livet så kan vi också börja planerar in dem. Där skapar vi grunden för att det ska bli av! 

Så ta fram din dagbok -och har du ingen så vill jag starkt rekommendera dig att skaffa en. En som du verkligen gillar! Kanske en bok med inspirerande text eller härligt mönster. Någon dagbok du dras till och inte väljer för att den ska vara snygg på nattduksbordet. 

I din dagbok kan du sedan börja lista saker du vill ha med i din drömdag.
Det kan vara saker som att meditera, läsa en bok, lära dig något nytt, måla, odla, yoga, dricka en god kopp te och äta en mörk chokladbit, äta mer grönsaker, träffa vänner... eller annat som du tror skulle förgylla din dag.
När du har din lista så gå igenom den igen och välj några få saker som du vill bjuda in i vardagen. Du vill hålla det kort så att du inte fulltecknar din dag redan här.

När du valt ut något eller några saker ut din lista så kommer nästa steg.
-Att skapa utrymme för det!

Så återigen kan du lista i din dagbok dina tidstjuvar. För de allra flesta tror jag det kan stå sociala medier, nyhetssajter eller andra saker som distraherar dig. Självklart behöver du inte eliminera bort detta helt, men de allra flesta av oss lägger alldeles för mycket tid på detta och oftast får de inte oss att må bättre.
Vill du vara ännu mer precis kan du till och med tidsbestämma NÄR du ska scrolla igenom mobilen så det inte görs i tid och otid och stjäl din viktiga tid.
Du kan till exempel lämna mobilen hemma om du ska ut på en promenad, stänga av den helt under viss tid när du arbetar osv. 

När du har identifierat och minskat ned dina tidsjuvar så planerar du hur mycket tid du kan, vill och är redo att lägga ned på de saker du vill ha in i ditt liv. Det skulle till exempel kunna se ut så här:

Jag lägger mig 10 minuter tidigare och sätter sedan väckarklockan på 10 miuter tidigare. Dessa 10 minuter ger jag mig sedan att dricka en kopp te i tystnad innan jag gör mig iordning.

På tåget till jobbet tar jag med mig en bok som jag längtat att läsa (eller om jag åker bil en ljudbok).

En dag i veckan bokar jag in en lunch med en vän som ger mig energi, eller tar en långpromenad i naturen.

Jag väljer att enbart äta vegetariskt till mat fram till middag.

Istället för att scrolla mobilen i sängen, tar jag fram min dagbok och reflekterar några minuter över hur min dag varit och om jag levt i samklang med det jag längtar efter. Jag skriver också 3 saker jag är tacksam över just nu.  Allt detta gör jag med min fulla närvaro.

Detta var ju såklart endast förslag, vad du vill förgylla din dag med vet ju bara du. Det som är sant för dig är det rätta!

Välkommen att inspireras och prova detta första steg.
Innan vi går vidare till steg 2. 

Nu ska jag ta mig en kopp te och en bit mörk choklad och vara fullständigt närvarande i 10 minuter. En paus och omstart - men också en guldkant -mitt på dagen innan vardagen fortsätter.

Namasté

 

Etiketter: slow living

Kommentera gärna: