Att sätta intention och ledord för ett nytt år

I slutet av året eller i böjan av det nya kan det vara fint att reflektera över det som varit, göra ett sorts bokslut över det gamla och se vad du vill ta med dig in i det nya året.

För många blir det ett nyårslöfte som ofta påpekar att vi inte duger som vi är och behöver förändra oss. Löften som tenderar att bli höga med livsförändrande ambitioner som varken är specifika eller mätbara. De är svåra att hålla och cirka 88 % av oss håller inte fast vid våra nya planer, eftersom nyårslöften gör att vi misslyckas.

I vår tidsanda och kultur har vi fått föreställning om att vi ständigt har bråttom och förväntar oss att förändringar kommer snabbt, men vi vet att varaktig förändring i livsstil och tankesätt tid. Därför vill jag bjuda in dig att välja ett mer holistiskt sätt att välja intention för ditt nya år genom att välja ett LEDORD. ett ledord som kan stötta dig att bli mer av den du egentligen är och hur du vill leva i olika områden av ditt liv. 

Istället för att uppnå en vag prestation, som att äta mer hälsosamt eller resa oftare, fokuserar ett vägledande ord på hur du vill må och känna istället.

Här är 5 steg på hur du kan finna just ditt ledord för 2023

Låt det få ta sin tid, tänd ett ljus, ta med en kopp te och en dagok. Kanske gör några andningsövningar för att slappna av och när du är redo kan du börja.
 

1. Vi börjar med att reflektera över året som varit:
Vad fick dig att känna dig stressad i år?
Vilka vanor vill du ändra?
Vilka prestationer uppnådde du i år?
Vad hindrar dig från att leva ett långsammare liv?
Hur mycket sömn behöver du för att trivas?
Vilka är de fem första höjdpunkterna som kommer att tänka på från det senaste året?
Hur mycket tid ägnade du åt egen-tid/hobby i år?
Vilka är de tre första orden som kommer att tänka på när du tänker på det här året?


2. Vi blickar nu framåt och identifierar värderingar och avsikter inom de olika områdena nedan. 
Värderingar är det du tror på. Till exempel: Jag tror på balans i vardagen
Dina avsikter (det du vill uppnå) påverkas av dina värderingar:
-Ex jag avsätter tid för återhämtning

Du kan jämföra med vart du är idag och vart du vill vara inom följande områden:
Relationer
Arbete
Kroppslig hälsa
Mental hälsa
Livsstil och hobbyer
Livets milstolpar

3. Brainstorma
Nu kan du titta tillbaka genom dina anteckningar. Kan du finna ledtrådar för ditt ord? Skriv ned ord som dyker upp när du reflekterar över det du redan har skrivit. Ta gärna hjälp av olika synomnymer tills du funnit ett ord som känns bra i hjärtat, inte endast via tanken, det ska resonera inom dig.

4. När du väl valt ett ord kan du använda det i olika val du tar under året, i de olika områdena.  Till exempel: . Mitt ord för 2023 är Hållbart. När jag står i mataffären kan jag fråga mig om det jag lägger i varukorgen är Hållbart -för min hälsa, för jorden, för plånboken etc. Jag väljer då det bästa tänkbara alternativet.

Lycka till och Gott Nytt 2023

 

Kommentera gärna: